17.8.07

* Yavaşlamak ve görmek

"Hayata iyi bakmak" felsefeme çok uygun gördüğüm bir yazıyı Türkçe'ye çevirerek paylaşmak istedim. Günlük yaşamın koşuşturmaları ve rutinleri bizleri farkında olmadan yıpratmaya ve özümüzden uzaklaştırmaya başladığında biraz "yavaşlamak" (slow down) ve gevşemek (relax) gerekir. "Bilinçlilik" (consciousness) durumumuzu arttıracak, biraz "yavaşlayarak" çevremizdeki hayatı benliğimizin derinliklerinde biraz daha fazla hissedebilmemizi sağlayacak birkaç öneri sadece...

1. Gideceğiniz yere yürüyerek gitmeye çalışın. Alışveriş yaptığınız yere otomobil yerine yürüyerek gitmeyi deneyin.
2. Bilinçli olarak kendiniz için (yalnız kalabileceğiniz) bir zaman planlayın ve ayırın. Bu zamanı kendinizle düzenli bir randevu gibi düşünün ve randevunuza geç kalmayın, ertelemeyin.
3. Sahip olduğunuz şeyleri basitleştirin. Kitaplığınızı, dolabınızı veya çekmelerinizi gözden geçirin, kullanmadığınız veya artık hoşunuza gitmeyen herşeyi bir kenara ayırın. Sonra hepsini ihtiyacı olanlara bağışlayın.
4. Telefonu fişten çekin ve televizyonu kapatin.
5. Her gün 10 dakika meditasyon yapın. Nefes alış verişlerinize veya düşüncelerinizin merkezinde bir kelimeye konsantre olun ya da sadece gözleriniz kapalı sessizce oturun ve neler olduğunu görün.
6. Birşeyler yetiştirin. Çocukluk döneminden birşeyler öğrenin; hani “çamuru ellerinde hissetmek güzeldir” döneminden... Saksılarda yetişen bitkilerin tohumlarını ekin ya da evin önünde bir sıra çiçek yetiştirin. Bu çaba, en az sonucunu görmek kadar zevklidir.
7. Şekerleme yapın.
8. Bir arkadaş için basit bir çorba pişirin ve sade bir yemek hazırlayın. Çorbanın ve arkadaşınızın keyfine varın.
9. Yapmaya veya katılmaya zamanınız veya enerjiniz olmayan görevlere ve davetlere kibarca “hayır” demeyi öğrenin.
10. Yıldızları seyredin.

Yaşamın müthiş coşkusunun ve doludizgin enerjisinin içinizde özgürce dolaştığını hissedebileceğiniz "ışık" dolu bir haftasonu ve yaşam dilerim...

Hayata iyi bakın

Blueman

24.08.2001

Hiç yorum yok: