12.9.07

* Hoşçakal arkadaş

Ercan Arıklı, Gregory Peck, Katharine Hepburn, Barry White, Benny Carter, Tomris Uyar, Çelik Gülersoy, Uğur Uluocak ve Benny Carter şeklinde devam edegelen bir kayıplar listesinin sonunda şimdi de Compay Segundo (gerçek ismi Francisco Repilado idi) var. (Compay: Arkadaş)
1907 doğumlu ve bu yaşında bile, en sevdiği puro olan H. Upmann No. 4’unu hala ağzından düşürmeyen, tam bir yaşam sevdalısı olan Compay, Ry Cooder’ın prodüktörlüğünde biraraya gelen yaşlı Kübalı müzisyenlerin oluşturduğu Buena Vista Social Club’ın bir anda tüm dünyada coşku yaratması ile ömrünün son yıllarında şöhretin güzelliğini yaşayabilmiş ve müzikten para kazanabilmişti.
Sadece 2 akor içermesine rağmen Guantanamera’dan bile daha çok çalınan muhteşem “Chan Chan”ın yaratıcısı Segundo, hayat hakkında şunları söylemişti bir ropörtajında:
“Yemek yemekten çok zevk alırım, özellikle de deniz ürünlerini çok severim... Size bir sır vereceğim: kuzu eti çorbası için, çünkü sizi güçlü yapacaktır...
...Güzel şeylerden çok fazlasına sahip olmamalısınız, böylece her zaman daha fazlası için arzunuz olur ve sıkılmazsınız.
Biraz rom içer, çokça puro tüttürürüm; büyükannem bana çocukluğumda öğrettiğinden beri...
Ben bir hayat öğrencisiyim. Her gece yatağıma yattığımda, uyumadan önce o gün yaptıklarımı ayrıntılarıyla analiz ederim. İnsanları ve olayları değerlendirim ve bu benim hata yapmamama yardımcı olur.
Bir köşede oturup ölümü beklemiyorum: ölüm beni yakalamak için peşimden koşmalı. 100 yaşına kadar yaşamak ve sonra da bir uzatma daha istemek niyetindeyim; tıpkı büyükannem gibi...”
Buena Vista Social Club ile dünyanın pek çok yerinde konser veren, New York’ta, ünlü Carnegie Hall’daki konserlerini anlatan belgeselde, grubun diğer üyeleri ile birlikte gözlerinde birer çocuğun mutluluğunu okuyabildiğim bu harika insanlar, müzikle dopdolu hayatlarında, dünyanın bir başka ucundaki insanlarla pek çok güzelliği paylaşabildiler.
Seni her zaman yaşama sevincin, güzelliklere olan tutkun, muhteşem şarkıların ve gülümseyen yüzünle hatırlayacağım.

Ölüm, seni 100’den önce yakaladığı için üzgünüm Arkadaş.

Hayata iyi bakın
Blueman

17.07.2003

Hiç yorum yok: