12.9.07

* Mars'a bakış - 2

Berber koltuğunda oturan adam, ilk kez saçlarını emanet ettiği berberi endişe dolu bakışlarla süzmektedir. "İnşallah saçlarımı kuşa çevirmez... Eli de amma ağır yahu, yarım saattir aynı yerle uğraşıyor... Kafa derim acıdı artık yaa..."

Sabahtan beri ve tüm meslek hayatı boyunca kimbilir kaç kafayı saç fazlalıklarından arındırmış, kimbilir kaç milyon kez makas şaklatmış berber, sıcak ve sürekli ayakta geçmiş yaz günlerinden birinin daha sonlarına doğru yorgun ve bezgin görünümlüdür. Bir yandan ağır hareketlerle saç kesmekte, bir yandan da yüksekçe bir yere konuşlandırılmış TV'deki haberlere göz atmaktadır.
60 bin yıldır ilk kez dünyaya en yakın mesafeye gelen kırmızı gezegen Mars ile ilgili habere ise özel bir dikkat sarfeder. Gözü TV'de olduğu halde şaklatmaya devam ettiği makas, bu haber sırasında hareketine ara vermiştir. Saçları kesilen adam tedirginliği ve iç bunaltısı daha da artmış vaziyette bir berberi, bir TV'yi gözlemektedir.
Haberin sonrasında berber, o doğu kültürüne has, müşteri ile arkadaşlık kurmak ve sohbet etmek amaçlı berber koltuğu sohbetine niyetlenerek, kafasında oluşan şüpheleri müşterisi ile paylaşmak ister:
"Abi bu dünyanın sonu ne zaman gelecek? Bu dünyanın bir sonu olacak mı?"
Yeterince bunalmış durumdaki ve suratındaki kılların kaşıntısından ve ellerinin, boğazından bağlı bulunan berber önlüğü yüzünden rahat hareket edememesinden de ciddi derecede bir "kıllanma" durumu yaşamakta olan müşteri ise, o an için fazlasıyla metafizik, psişik ve ezoterik olması muhtemel bu sohbet girişimini en az zararla atlatmak niyetinde mırıldanır:
"Abi olacaktır herhalde bir sonu... Bir gün biter bu dünya da haliyle..."
Berber ise bu sohbete, müşterinin aklını, dükkandan çıktıktan saatler sonra bile halen meşgul etmekte olan şu cümleyle bir nokta koyar:
"Biz göremeyiz tabii o günü, ama öldükten sonra da dünyanın sonu gelsin diye binlerce yıl beklemek de zor be abi... Kim bekleyecek binlerce yıl şimdi?"
Müşterinin ruhuna, berberin öldükten sonra, binlerce yıl kıyameti beklerken çekeceği sıkıntıların yükü binmiş gibidir.

Hayata iyi bakın

Blueman

28.08.2003

Hiç yorum yok: