30.11.07

* Haziran dolunayı ve Selene

Yunan mitolojisindeki Ay Tanrıçası Selene fazlaca beyaz ve solgun, ama çok güzel bir yüze sahip, üzerinde ince tülden elbisesi, elinde meşalesi ve kafasında yarım ay şeklindeki tacı ile tasvir edilir. Genellikle iki atın çektiği, gümüş renkli bir araba ile yaptığı gökyüzündeki seyahati akşam erkek kardeşi Güneş Tanrısı Helius'un tüm gün boyunca yaptığı gökyüzündeki kendi seyahatini tamamlamasından sonra başlar. Bir de hem ölümlülerle hem de çeşitli tanrılarla yaşadığı kendi sayısız aşk macerasından bile fazla sayıda aşk hikayesine karışmış kız kardeşi vardır Selene'nin; şafak tanrıçası Eos. Selene'nin aşk maceralarından en ünlüsü topraklarımızdaki en güzel göllerden olan Bafa Gölü'nün yanıbaşındaki Beşparmak (Latmos) Dağı'nda çobanlık yapan Endymion'a duyduğu aşktır. Endymion'a vurulan Selene, geceleri bir mağarada uyuyan çobanın yanına gizlice süzülür ve sabaha kadar onu uyandırmadan öper, sever ve ondan tam elli kız çocuğu olur.

Mitolojik hikayeleri uyduran insanoğlunun o müthiş yaratıcılığı ve hayalgücü karşısında saygıyla eğilirken, çevrelerinde olan bitenleri çok da iyi gözlemlediklerini görüp hayranlık duymamak elde değil.

Yaratıcılığın en güzel ürünü olan mitolojik hikayeler, efsaneler ve masalların insanlar yaşadıkça hayatın bir parçası olacağına inanmak beni mutlu ediyor. Kocaman kocaman açılmış gözleri ve kapatmayı unuttukları ağızlarıyla heyecanla masallar dinleyen çocukların hayal etme gücünü modern yaşamın hızla dönen çarkları arasında mücadele verirken kaybetmemeleri ve içlerindeki o hiçbir sınır tanımadan hayal etmeyi bilen çocuğu hiç yitirmemelerini diliyorum.

Ağabeyi Helius'un ardından doğu ufkundan yükselerek kız kardeşi Eos'un görünmesine kadar gökyüzünde seyahat eden Selene önce saçlarını denizde yıkarmış. Dolunaylı gecelerde ay ışığında ışıl ışıl parıldayan denize baktığınızda saçlarını yıkamakta olan o güzel yüzlü tanrıçayla göz göze gelebilmeyi ve onun çapkın göz kırpışlarıyla heyecanlanmayı başarabilenlerden olabilmeyi ve bu heyecanları hiç kaybetmemeyi dilerim.

Hayata iyi bakın

Blueman

29.06.2007

Hiç yorum yok: